Hudba pro svatby

18.09.2010 09:03

 

Hudba pro svatby

 

Svatbu bez hudby si nikdo nedokáže snad ani představit. Hudba nás neustále provází životem a jistě bude provázet i v tento významný den. Ať už to bude při svatebním průvodu nebo bude tvořit příjemnou atmosféru u oběda či bouřlivou pak s večerem. Výběr záleží jen na vás.

 

Hudba při svatebním obřadu

 

V obřadní síni

 

V obřadní síni nejčastěji uslyšíte svatební pochody, klasickou i populární hudbu. Matriky většinou CD s těmito nahrávkami vlastní. Budete-li si však přát, aby při vašem obřadu zazněla právě vaše oblíbená písnička, tak to také není žádný problém. Donesete si svoji hudbu na CD a očíslujete vámi vybrané písně, pamatujte však na to, že nebude působit dobře, když slova písně budou rušit slova oddávajícího, proto zpívané písně zařaďte až do druhé fáze obřadu. Bude-li vám při obřadu hrát hudebník, většinou má svůj vlastní repertoár. Pokud máte zvláštní přání, což představuje práci navíc, matrikářka vám jistě sdělí kontakt na hudebníka, potom však počítejte se zvláštním příplatkem

V kostele

 

K hudbě v kostele neodmyslitelně patří hra na varhany a z této skutečnosti také vycházejte, pokud budete mít nějaká zvláštní přání. I klasické svatební pochody dodávají průvodu nezapomenutelné kouzlo, proto co se týče hudby v kostele, nedoporučujeme experimentovat.

Venku či mimo obvyklá obřadní místa

 

Uskuteční-li se váš obřad na netradičním místě a nastane vám tak problém s hudebníkem, obraťte se na jakoukoliv hudební agenturu, ta už se vám o hudbu postará. Potom musíte počítat s tím, že muzikanti budou pro vás nákladnější, než hudebník s el.varhanami.

Hudba v průběhu svatební hostiny a hudba na svatební párty

 

Hudba by v žádném případě neměla rušit. Při zahájení hostiny by měla být klidná a důstojná a měla by pouze podkreslovat onu výjimečnou událost. Myslete na to předem a pokud vám živá hudba dorazí až po samotné hostině, tak si s sebou raději vezměte hudbu vlastní, aby se nestalo, že místo ticha raději pustíte rádio. Personál vám jistě rád vyhoví.

Jak objednat tu správnou hudbu:

 

Kde: Poptejte se známých či příbuzných, zda-li o někom šikovném nevědí a mají na něj kontakt.
Kdy: Čím dříve tím lépe(klidně rok či půl roku předem), to platí snad o všem a také hudba není výjimkou.
Jak: Telefonicky se nejrychleji dozvíte, zda vámi vybraný hudebník či kapela má volno. Pokud ano a domluvíte se na termínu, nic vám nebrání dohodnout si schůzku a vše prokonzultovat osobně.

Pokud vám něco nesedí a jste zvyklí mít raději vše černé na bílém, pak si sepište na papír několik bodů jako jsou vaše adresy, rodná čísla, dohoda o ceně a v závěru podpisy a taková malá platná smlouva je na světě. U agentury tuto smlouvu vždy čekejte. Záloha na hudbu nebývá obvyklá, ale i to se může stát. Informujte se předem!