V roce 2000-2003firma Floratin na podnět Výzkumného ústavu zelinářství a květinářství na požadavky velkopěstitelů ,kteří se aktivně podíleli na vývoji rašelinno-kokosového substrátu
Floratin.Po 3 letech výzkůmu byl výrobek uveden do prodeje.Byla to velmi náročná cesta,kde jsme dokázali po nekonečných testech najít vhodná přírodní kokosová  vlákna bez obsahu soli a vhodnou rašelinu.Touto kombinací jsme dosáhli velmi špičkovou kvalitu srovnatelnou s předními zahraničními výrobci a zároveň stali jsme se jejich velkou konkurenci a to hlavně v ceně výrobku neboť kokos neodsolňujeme!!

 

Testu se aktivně zůčastnilo 38 velkopěstitelů z oboru zelinářství ,školkařtví a zahradnictví.

 

 Požadavky velkopěstitelů:

1.Substrát,který nahradí minerální substráty
2.Cenově přijatelný
3.Dobré výnosy.

 

Přínos:

1.Nezávadný životnímu prostředí ,bezstarostná likvidace použitého substrátu,

2.Rychlejší produkce cca až 5 dnů,což v zimním období na výrobním cyklu je výraznější  úspora tepla

3.Dobrá schopnost kokosu zachytit vodu a udržet vlhkost se projevila i na úspoře v zálivce.

4. Stálá struktura s vyníkající vzdušnosti a násákavostí

5.Velmi cena v poměru ke špičkové kvalitě substrátu.

Naším pěstitelům nabízíme kompletní poradenský servis,který je zcela zdarma.Servis zahrňuje poradenství od výsevu až po sklízeň,použití přípravků,vhodných odrůd,časování výpěstků,sestavení substrátu na míru,popřípadě ve složitěších případech i rozbory ve výzkumných ústavech.

 

SHRNUTÍ

Velké množství použitých minerálních substrátu každý rok, je jedním z největších problémů  v zahradnictví  i v některých evropských zemích. Zejména likvidace použitých pěstebních substrátů z půdy např. minerální vlny vytváří vážné problémy. Nerozložitelnost těchto převážně anorganických substrátů vyvolává znepokojení ohledně životního prostředí a vedla nás k hledání alternativních pěstebních substrátů, jako jsou kokosové substráty. Organické podklady v kombinaci s biologicky rozložitelných materiálů, jako jsou plasty, lana a výstřižky mají tu výhodu, že opětovné použití či recyklace odpadů, je jednodušší, levnější a šetrnější k životnímu prostředí, než z minerální vlny. Však mohou různé fyzikální a chemické vlastnosti alternativních substrátů ovlivnit výrazně výnosy. Podklady na základě kokosového substrátu FLORATIN byly testovány proti minerální vlně,a různých substrátu dle použití všech velkopěstitelů,kteří se zúčastnili výzkumu  ve třech po sobě jdoucích letech. Skleníkové experimenty ukázaly, že rostliny pěstované v čistém rašelinno-kokosovém substrátu Floratin měly kořeny mnohem rozrostlejší než rostliny pěstované v rašelině nebo v minerální vlně.. Celkové výnosy  rajčat,ovoce byly podobné u všech substrátu.Vetší  rozdíly  mezi substráty bylo možné pozorovat v kvalitě produkovaného ovoce ,zeleniny a květin. Na druhou stranu, chuťové testy ukázaly, že rostliny pěstované na  rašelinno-kokosovém substrátu mají více chutnější  plody za určitých podmínek.
Na trhu dnes existuje spousta různých druhů substrátů z kokosových vláken od velkého počtu výrobců a jejich nabídka se neustále rozšiřuje. Všichni samozřejmě prohlašují, že jsou jejich výrobky kvalitní, ale jak se vlastně pozná kvalitní substrát z kokosových vláken? U každého substrátu, který se používá pro pěstování v nádobách nebo na záhonech, je nejdůležitější, aby byly všechny šarže každý rok stále stejné. Substrát nesmí obsahovat semena plevelů a patogeny, které by mohly pěstiteli bránit v dosažení co možná nejlepších výsledků. Měl by mít také stabilní fyzikální strukturu a chemické složení.Pro každého pěstitele je konečně důležité i to, aby měl substrát stále stejné vlastnosti. Jinak mu s další úrodou může hrozit nemilé překvapení. Každý pytel substrátu z kokosových vláken proto musí být stejný jako všechny ostatní - a kdykoli, teď i za pět let. Měl by mít stejné stáří, známé chemické a fyzikální složení a neměl by obsahovat nežádoucí plevele a patogeny.
Koupit substrát z kokosových vláken není žádný problém, sehnat kvalitní substrát už je ale horší. Hledejte takový, který není sterilizovaný (zvlášť ne párou) a který byl chráněn od okamžiku, kdy kokosové ořechy spadly ze stromu. Takový, který má stabilní strukturu a stabilní chemické vlastnosti, protože byl správně ošetřen. Přesvědčte se, že neobsahuje nežádoucí plevely a patogeny, ale že nebyl během zpracování zničen. Ještě důležitější je, aby byl stále stejný. Pěstování by nemělo být sázkou do loterie.