Svatební hostina

18.09.2010 09:11

 

Svatební hostina

Uspořádání vaší svatební hostiny bude vycházet především z vašich představ. Kde se to vše uskuteční, bude záležet na počtu pozvaných hostů a také na ročním období.

 

Před vás se teď možná staví otázka, kde svatbu uskutečnit? Možná dáte přednost oslavě ve vámi oblíbené a příjemné restauraci nebo v hotelovém prostředí. Uskuteční-li se vaše svatba v hotelu, pak máte tu výhodu, že zde můžete strávit i svatební noc a především můžete zde ubytovat svatebčany, kteří za vámi zavítali až z daleka. V letním období jsou oblíbeny pak zahradní slavnosti. Jakmile začnete s výběrem vhodných prostor, nezapomeňte se zeptat na tyto skutečnosti: bude-li doba oslav nějak časově limitována, popř. jak a zda-li si v provozovně účtují za pronájem poskytovaných prostor. Nezapomeňte také na děti. Příjemné s užitečným spojíte tehdy, když jim vymezíte nějaký koutek na hraní, malování či na odpočinek.

Služby párty - servisu

 

Máte-li však v plánu uskutečnit oslavy v domácím prostředí, doporučujeme se obrátit na párty-servis. O co se jedná? Pomohou vám se vším na co si jen vzpomenete: zapůjčí vám jídelní soupravy od ubrusů až po sklo, zařídí dekoraci, prostření tabule i s menu a celkovým pohoštěním a závěrečným úklidem.

Pokud se rozhodnete zvládnout vše sami, řiďte se při tom následujícími zásadami:

 

  • vše by mělo být hezky slazeno: jmenovky a jídelní lísky by měly ladit s ubrusy, ubrousky a jinými dekoracemi (nádobí, květiny)

  • všeho moc škodí: vyvarujte se přílišnému množství ozdob – v jednoduchosti je krása!

  • dekorace nesmějí obtěžovat a bránit ve výhledu

Pohoštění vyžaduje zvláštní pozornost. Každá provozovna vám poskytne hned několik variant svatebních menu v různých cenových relacích. Cena za osobu se pohybuje přibližně od 200,- do 2.000,- Kč. Záleží na vás, budete-li si přát opravdu všechny chody. Zajistěte také dostatečné množství různých druhů nápojů.

Předem než začnete sestavovat či objednávat jídelní lístek, vycházejte z následujících otázek: Kolik bude svatebních hostů a kolik dětí? Počítejte také s tím, že především starší lidé mohou mít jistá dietní omezení a neopomeňte také na vegetariány. Pokud si nějakými omezeními vašich hostů nebudete jistí, není nic jednoduššího, než jim zavolat a informovat se tak předem. Svým zájmem jim uděláte radost.

Průběh svatební hostiny

 

Svatební hostina je slavnostně zahájena přípitkem a poté již následuje servis jídla. Obvykle začíná obědem a končí večeří, popř. ještě druhou lehčí večeří. Oběd bývá klasicky sestaven o čtyřech chodech a to je předkrm, polévka, hlavní chod a dezert. Večeře má chody tři a to předkrm, hlavní chod a dezert. Nejvhodnějšími podávanými nápoji jsou vína jak červená tak bílá, proto jejich výběru věnujte dostatečnou pozornost, informujte se o množství, druhu, ceně a značce zvolených vín. Ostatní sortiment nápojů můžete klidně nechat na vámi vybrané provozovně. Na stolech by neměly chybět mísy s ovocem rovněž mísy sýrové či salámové. Oběd volte raději lehký i s přílohami, dezert doporučujeme ovocný. Je nevhodné a rovněž zbytečné, aby se organismus zatížil již tak brzy, poněvadž večeře bude servírována zanedlouho. Tradičním moučníkem se staly již známé svatební koláče. Dbejte na to, aby jich bylo dostatek, protože po skončení oslav se zpravidla v ozdobném balení věnují hostům jako pozornost a poděkování za účast na svatební hostině. Jsou ozdobou svatební tabule. Co se týče hlavního chodu, dejte pozor, aby jídlo nevypadalo příliš fádně a běžně. Vyvarujte se rýžovým a těstovinovým jídlům. Pozornost jistě upoutá maso čtyř barev či masový špíz. Reprezentativním je stále telecí maso, hodí se rovněž kuřecí maso či ryby (losos, platýz). Nejlépe však uděláte, když sestavíte jídelníček ve dvou variantách, které se mohou navzájem prolínat, potom si každý jistě vybere to, co mu bude chutnat nejlépe.