Svatební dary

18.09.2010 09:13

 

 

Svatební dary

 

Věnování svatebních darů patří ke krásným tradičním zvykům nejen u nás, ale i ve světě. Novomanželům se věnují v jejich výjimečný den - v den svatby.

 

Prostřednictvím svatebního daru novomanželům poděkujeme za pozvání a pohoštění při svatební hostině a zároveň jim tak můžeme vypomoci do společného začátku. Některé páry se nechávají rády překvapit a proto nechávají výběr darů zcela na hostech. Moderním, oblíbeným a velice praktickým způsobem je věnovat mladému páru nějakou tu korunu a oni už jistě s nimi naloží podle svého nejlepšího vědomí. Další alternativou jsou tzv. svatební listy. Prostřednictvím některých specializovaných prodejen či webových obchodů můžete vašim hostům ušetřit spoustu času nad přemýšlením a výběrem samotných darů.

Pravidla a etiketa svatebního listu

 

Když zabrousíme do historie, tak bylo zvykem, že matka nevěsty vlastnila seznam věcí, který by novomanželům udělal velkou radost. Tento způsob je přes svou dlouhou historii stále populární i dnes. Princip svatebního listu je velmi jednoduchý. Vše co potřebujete je jen malý lísteček a vaše svatební oznámení. Lístek vložíte do obálky ke svatebnímu oznámení a odešlete jej. Rozhodně svatební list nemusíte posílat všem! Nebylo by to vhodné vůči starším svatebčanům a přátelům. Ti, kdo svatební list obdrží, pak kontaktují osobu za svatební list odpovědnou (nemusí to být vždy jen matka nevěsty, ale třeba i někdo z přátel nebo známých) a ta dárek popíše a na hostech už je, aby příslušný dárek koupili. Tento způsob je praktický v tom, že se vám pak nestane, že by se vám sešlo více stejných darů najednou a vy nebudete vědět co s nimi… Specializované prodejny vám dnes poskytnou již předtištěné pohlednice na nichž je uvedeno, že jste využili právě nabídky jejich svatebního listu. I při rozesílání těchto pohlednic dbejte na to, komu pohlednici posíláte, platí zde stejná pravidla jako u předchozího příkladu. Nebo můžete s rozesíláním jednoduše vyčkat až vás hosté zkontaktují.

Co si vybrat?

Předem si dobře rozmyslete, jaké dárky – věci byste potřebovali a chtěli.

Myslete také na to, aby dárky uvedené na vašem seznamu byly různé cenové relace, to aby vám mohli hosté dárek vybrat podle svých finančních možností, které budou jistě specifické. Dále je důležité, aby seznam obsahoval také dosti položek (více než se pozvaných hostů), to aby i ti mezi posledními, jež se vám rozhodli něco koupit, vám mohli něco hezkého – jim cenově přiměřeného - vybrat. Pro páry, které společný čas sdílejí již delší dobu a domácnost mají už hezky vybavenou, pak je zde vhodná a zajímavá varianta svatebního listu jako příspěvku na svatební cestu…

Jak služba svatebního listu funguje?

 

Každý obchod poskytující tuto službu se bude jistě v něčem lišit, ale kostra toho všeho je přibližně stejná:

 

  1. Předem si připravíte seznam (není podmínkou) a ze sortimentu nabízeného zboží vámi vybrané firmy si vyberete to, které se vám líbí. Vybrané zboží si necháte zapsat do vašeho svatebního listu.

  2. Pro hosty už není nic jednoduššího, než zavítat do vámi vybrané prodejny a nějaký ten dárek ze seznamu vám vybrat, který pokládá za nejvhodnější v různých směrech ohledu. Je-li dar už zakoupený, pak se tato položka ze seznamu vyškrkne.

  3. Dar si hosté mohou odvézt osobně nebo využít nabídky některých firem, které vám dárkově zabalí a odvezou dar na místo určení, ať už na slavnost nebo rovnou k vám -novomanželům domů.

Příklad textu, který můžete připojit ke svatebnímu listu:

 

Naši milí rodiče, příbuzní a přátelé,
Chcete nám udělat radost milým dárkem a pomoci nám tak budovat naši společnou domácnost? Pokud ano, tak v obálce naleznete přiložený lístek obchodu, v kterém najdete náš svatební list…
Předem Vám mnohokrát a srdečně děkujeme. S pozdravem …

Nezapomeňte pak všem poděkovat a nejen za dary…Vzpomeňte si na ty, kteří byli vaši pravou rukou, kdo vám s přípravami na váš významný den nejvíce pomohli… Možná jsou to rodiče, sourozenci, možná někdo z vašich nejlepších přátel. Způsobu poděkování se meze nekladou. Pro inspiraci to může být příjemná večeře ve vaší oblíbené restauraci, malý šperk nebo jiná drobnost. Ženy k tomu potěšíte i hezkou kytičkou, muže možná láhví kvalitního vína či něčeho docela jiného… Poděkování za účast na svatbě a svatební dary můžete uskutečnit také prostřednictvím děkovných pohlednic, které můžete poslat třeba z vaší svatební cesty, rozhodně na někoho nezapomeňte! Společnou fotku byste měli poslat všem svatebčanům, spolu s poděkováním a zbytek fotek můžete umístit např. na webové stránky nebo rozeslat e-mailem.

Na vaší slavnosti nezapomeňte vyhradit místo pro svatební dary, kam je hosté mohou odkládat. Nezapomeňte také někoho pověřit, aby se po slavnosti, popř. během ní, postaral o odvoz darů do vašeho domova.