Pokojové rostliny a jejich nemoci

01.01.2006 04:11

 

Pokojové rostliny a jejich nemoci

Představujeme vám nejčastější choroby a škůdce pokojových rostlin, také recept na to, jak předcházet nejrůznějším chorobám a škůdcům pokojových květin. Jak proti nim bojovat, i jak je ničit.

 

Recept proti chorobám a škůdcům

Základní recept je udržovat pokojovou rostlinu v co nejlepší kondici a zdraví. Když je silná a dobře roste, sama o sobě má skvělou imunitní schopnost proti škůdcům a chorobám. Pokud rostlina chřadne a živoří, napadne ji každý škůdce a choroba, která se vyskytne v okolí.

Pokojové rostliny a choroby

Nejčastější chorobou je plíseň šedá, padlí, rez a čerň.

Pokojové rostliny a plíseň šedá

Plíseň šedá je choroba, která se projevuje šedým plísňovým povlakem. Listy s takovýmto povlakem je třeba odstranit co nejrychleji. Pokud se neodstraní včas, plíseň šedá napadne i zdravé části rostliny. Je rozšířená hlavně u balkonových rostlin, u muškátů. Vidět ji můžeme také ve skleníku, například u sazenic salátu a dalších jarních rostlin.

Jak plíseň šedou léčit?

Odumřelé a poškozené části určitě odstranit. Pokud se plíseň rozšíří, je třeba rostlinu postříkat prostředkem na plíseň určeným. Pokud se plísně zbavíme hned, v raném stádiu, s největší pravděpodobností nám rostlina přežije.

Pokojové rostliny a padlí

Tato choroba se projevuje bílým moučným povlakem většinou na listech rostliny. Na pokojových rostlinách se příliš nevyskytuje. Plíseň objevíme převážně na travách, obilninách. Velice rozšířená je na růžích. Pokud listy neodumírají, můžeme jej setřít hadříkem. Znovu pak vypadají zdravě.

Pokojové rostliny a rez

Rez je také plísňová choroba, na pokojových rostlinách se nevyskytuje. Setkat se s ní můžeme na růžích.
 

Pokojové rostliny a čerň

Čerň vytváří na listech černý povlak. Jejím původcem jsou většinou mšice nebo molice. Tato choroba zabraňuje fotosyntéze, proto zpomaluje růst rostlin.

Jak rostliny léčit?

Vlhkým hadříkem setřete z listů černý povlak. Rostlinné škůdce pak zlikvidujte insekticidem.

Pokojové rostliny a živočišní škůdci

Mezi živočišné škůdce řadíme puklice (štítenky), molice, chvostoskoky, svilušky, vlnatky.
 

Pokojové rostliny a svilušky

Je to druh pavoučka, objevuje se, když je v bytech suchý vzduch. Živí se listy mnoha druhů rostlin. Na napadených rostlinách se na spodní straně listů a vrcholech výhonů objeví jemné pavučiny.

Jak zlikvidovat svilušky

Svilušky nemají rády vlhký vzduch, a proto rostliny osprchujte a na několik dní zakryjte fólií. Nezapomínejte ovšem zalévat. Tak se svilušky přestanou rozmnožovat a brzy zahynou. Ve specializované prodejně si lze pořídit dravé roztoče. Ti jsou zasílání na fazolových listech, které pak celé nebo kousky klademe na napadenou rostlinu.

Pokojové rostliny a molice

Molice je okřídlený hmyz velikosti sotva 2mm. Sedí na spodní straně listu. Jakmile se rostliny dotkneme, okamžitě vzlétnou. Rostlinu napadenou molicemi léčíme tak, že ji dáme na místo, kde často větráme.
 

Pokojové rostliny a chvostoskok

Objevuje se při zalévání na povrchu zeminy. Je to malý, většinou bílý hmyz. Po vsáknutí vody do zeminy spatříme, jak na zemině poskakují. Rostlině to nijak zvlášť neškodí. Měli bychom nechat substrát trochu vyschnout.

Nejvíce rozšířené pokojové rostliny

Oblíbený je fíkus. Listy jsou rozmanité, různě veliké a rostlina je na udržování poměrně nenáročná.
Velice oblíbená je dyfenbachie, o níž se říká, že je jedovatá. Je, ale to by člověk musel sníst několik listů. A vzhledem k tomu, že je nechutná, snad se toto nikdy nestane. Dyfenbachie je hezká a nenáročná rostlina a poměrně dobře roste.

Choroba dyfenbachie

Na dyfenbachii škůdce neobjevíme, což se nedá říct o plísni šedé. Ta se objevuje jen v případě, že by rostlina byla v chladu a ve vlhku. Plísňové choroby jsou většinou z vlhka. Bráníme se omezením zálivky.